2009. 01. 31.

No comment!

:)


Csíra 5.nap



Kész! Ropogós, friss igazi retek ízű retekcsíra.



Mivel most nem készítettem salátát, csak tejfölös paprikás-sós kenyérrel ettük.




Köszönet Family Hévíznek, hogy csírájukkal támogatták a projektemet!!!!



2009. 01. 30.

Sólet csülökkel cipóban

Valaki mindig belenyúl a képbe.
Ez nem beállított! Persze készült olyan kép is amin nincsenek lopkodó kezek, de ez sokkal szebb így.



Készülnek a lenmagos cipók.


A csülök már elkészült, ha kihűl lehet szeletelni.



Finom meleg ropogós cipók.

A sóletbe eddig még soha nem tettem gerslit, ami nagy hiba volt. Ezután csak így készítem, nagyon jó ízt ad neki.




2009. 01. 29.

Szilvás bombóc

Szilvás gombóc. E két szó hallatán a párom bejelentette, hogy ma Mc kollégájával ebédel nem jön haza.
Nem baj, nem sértődtem meg. Beígértem holnapra csülkös sóletet cipóban, de még lehet, hogy meggondolom magam. Nem tudom.


Csíra 4.nap

Látványos a fejlődés. Egész kis kupac lett a magocskákból.







2009. 01. 28.

Csíra 3.nap

Alakul a molekula! Olyan mintha kis kukacok lennének a csírák. Még 2 nap és lehet szüretelni, vagy betakarítani a termést vagy mi :)
Ja, és már vízben a második adag, hogy folyamatos legyen az ellátás. Lehet, hogy felcsapok csíragyártó kisiparosnak, vagy elültetem a csírákat és retket termesztek. Gumicsizmában!







2009. 01. 27.

Francia hagymakrémleves, rakott krumpli

Ami igazi magyar, nem cifráztam. Egyetlen titka van, amit már tudományosan tökéletesre fejlesztettünk anyuval, amikor még napi szinten akár kétszer is, literszám főztük.
Mégpedig az hogy hagyni kell kifutni, és nem csak úgy picit, hanem rendesen, had folyjon végig a fazékon, bele a gázba! Na nem ez a lényeg, ez csak az ok! A lényeg az ezután következő hirtelen felindulásból jövő ráolvasás. Attól lesz igazi finom.







Ami még sokat dob a levesen az a fűszeres pirítós. A barátnőm mesélte egyszer, hogy Ő nem csak felszeleteli, és megpirítja a kenyeret, hanem előtte megkeni vajjal, majd fűszerezi, és utána jöhet a szeletelés és a pirítás. Azóta így csinálom én is.


(Szenvedtem ezzel a h**** képpel, de egyszerűen nem tudtam megfordítani, pedig eredetileg sem így áll)







A rakott krumpli nem a család kedvence, de évente egyszer kétszer el tudom sütni.




Sütőben helycserés támadás, kenyér ki krumpli be.





Íme a végeredmény.




2009. 01. 26.

Hmmm...


Csíra 2.nap

Nem tudom, nem tudom. Lehet, hogy valamit nem jól csinálok, vagy csak türelmetlen vagyok?

Azt látom hogy elindult egy két kis csíra, de nincs nagy változás. Na mindegy várok. Addig is itt az ígért jótékony hatásokról a beszámoló.






Búza csíra Pusztítja a rákos sejteket, segíti a vér oxigén szállítását a sejtekhez, egyensúlyban tartja a vérnyomást, tisztítja a májat, elősegíti a vércukor szinten tartását. Gyulladásgátló, baktériumölő hatású, hurutoldó, erősíti az idegrendszert, de még potencianövelő hatása is ismert. -Na hallod!




Hajdina csíra. Igen magas a fehérje tartalma, méregteleníti és erősíti az immunrendszert. Rendszeres fogyasztása vegetáriánusoknak ajánlott.- Akkor ez nekem vércsének hanyagolható.




Lencse, borsó, babfélék csírája. Ahogy mondani szokták "jó a szívnek" - kitisztítják a vérből az LDL ( káros koleszterin)t. Komplex cukrot tartalmaz, amit a vastagbél baktérium megtámadnak, és e folyamat következtében gázok keletkeznek - a rendszeres fogyasztók már ismerik. Igen magas a vastartalma, mely segíti a vérképzést. A bennük levő ligázok felveszik a küzdelmet a mell- és vastagbél rákkal, a proteázok megelőzik az egészséges sejtek rákossá alakulását. -Ez jól hangzik csak azok a gázok!!!




Lucerna csíra Olyan ásványi sókat tartalmaz, mely lúgosítja a vért - candida fertőzésben szenvedők figyelem. Rostja lelöki a koleszterin-lerakódásokat az erek faláról. Magas klorofill-tartalma miatt a szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek különösen ajánlott. A mangán csökkenti a vércukorszintet. B12 - vitamin a vérszegénységen segít, K-vitamin pedig megelőzi a vérrög (thrombus) kialakulását, csökkenti a vérzéseket .A benne levő rengeteg növényi hormon az ösztrogén hatásával egyenértékűen segíthet a mellrák kialakulásának megelőzésében, elviselhetővé teszi a változókor (klimax) kellemetlen tüneteit. - Ezért nem találkoztam még klimaxos hüvelygombás tehénnel!



Mustár csíra
Emésztési problémákra, epe- és májbántalmakra, székrekedés, felfúvódás ellen.Elősegíti az izzadást, íly módon lázcsökkentő lehet megfázás, influenza esetén. A hörghurut is gyógyítható segítségével.




Napraforgó csíra. Az összes aminosavat tartalmazza (fehérje 30%(, tisztító, méregtelenítő, vízhajtó, újraépítő hatású.




Retekcsíra- természetes antibiotikum. Tisztító, méregtelenítő, immunerősítő. Elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, tisztítja a légzőszerveket, megfázás esetén megszünteti a homlok-, orrmelléküreg dugulását, segít a köhögésnél, asthmánál. Hatásos vizelethajtó, tisztítja a húgyvezetéket, húgyhólyagot, vesét, segít egyes vese-, epekövek eltávolításában. Kis mennyiségben étvágygerjesztő. -Ez nagyjából ugyan az,mint maga a retek.




Vöröshagyma csíra- természetes antibiotikum. Gazdag klorofillban, megújítja, kitisztítja a véráramot, a májat. Pusztítja a kártevő egysejtűeket, minden penészesedésnek, gombásodásnak ellenáll. Nyálkaoldó (allicin) tartalmának köszönhetően kiváló gyógyszere a megfázásnak, influenzának, és még izzasztó hatású is. Pozitív környezetet biztosít a hasznos baktériumoknak, miközben kiűzi a kórokozókat a belekből.




Vöröskáposzta csíraTáplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást, jót tesz a csontoknak, fogaknak, mirigyeknek. Rendben tartja az emésztést, rendszeres székletet biztosít. Fekélygyógyító U vitamin van benne. Kalcium tartalma megegyezik a tej kalcium tartalmával. Gyulladáscsökkentő, glükozilonátok nevű vegyületcsoportja megakadályozza a rák kialakulását. A rákos daganatok növekedésének egyik ellenszere, az indolnak nevezett vegyülete révén, tartalmaz még daganatnövekedést blokkoló enzimeket is. Leghatásosabb a vastagbél és gyomorrák legyőzésében, de segít a prosztata- végbél-, tüdő-, valamint hólyagrák gyógyításában




Zsázsa csíra Rendszeres zsázsa csíra fogyasztással megelőzhető a szívinfarktus. 80%-ban


tartalmaz telitetlen zsírsavakat, amelyeknek jelentőségük van a szív- és érrendszeri betegségeknél. Magas E vitamin (1200mg/kg) tartalma értágító, alvadás gátló hatású. A klorofill tisztítja, megújítja a vért. Vizelethajtó, egyben vérnyomáscsökkentő is. Csökkenti a gyulladást, segít a mellrák és a vastagbélrák megelőzésében. Nem utolsósorban afrodiziákum, növeli a férfierőt.


Csíra és tulipán

Ez itt még csak retek mag, de ha mindent úgy csinálok ahogy a sógornőm mondta, akkor 4-5 nap múlva én is tehetek a salátába, vagy a fiam szendvicsébe. Csak az a baj, hogy az én csemetémnek nem ízlett annyira mint az unokanővéreinek. Bár már az is eredmény, hogy egyáltalán megkóstolta, a legtöbb új dologhoz negatívan áll hozzá, de kis szülői szigorral meggyőzhető.



Szóval retek csíra, tegnap egész éjjel áztattam, és most már csak napi egyszer átmosni, és forgatni kell. Igazi retek íze van, és állítólag egészséges. Még nem néztem utána, hogy miért is, de holnapra az is meglesz, mert úgyis ezt olyan nyomon követősnek szántam.

Ezt a kis tulipánt a páromtól kaptam. Meglepődtem, és már a nyelvemen volt az a bizonyos kérdés ami miatt a szüli és a név napokat kivéve kb 5-6 éve nem kaptam spontán virágot. Szerencsére most még időben észbe kaptam, és remélem ezután gyakrabban lep meg virággal.
Ja és hogy mi volt az a gyilkos kérdés amit egy spontán kapott virág után feltettem? Csak ennyi:
-"Mit csináltál...?"





Tavasz váró

Igaz ez a teás kép téli hangulatú, és persze még tél van...




...de az udvarunkban már rügyezik a fehér orgona...



...és a házunk mögött szinte egész évben folyamatosan nyílik az ibolya.



Úgy hogy megengedhetek magamnak egy kis tavaszi hangulatot, főleg verőfényes napsütésben és 6-8 fokban a mínuszok után.

Rakott hús

Ma se kedvem, se ötletem nem volt, hogy mit főzzek. Meg ha az ember lánya fél 11-kor akar nekiállni főzni, akkor marad a mirelit.





Mi lesz ebből? Alul a befűszerezett húsi, rá a fagyos tócsni, meg egy kis fagyasztott panérolt hagyma karika, tejföllel, és sajttal megszórva.






Végül is egész finom lett. A hús finom omlós, a hagyma ropogós maradt, és a füstölt sajt csak hab volt a rakott... valamin.





"Pépa" lopkodó kicsi kezek....







Általában amikor csak úgy összecsapok valamit az sikerülni szokott, jobban mint azok amire nagyon rákoncentrálok.


2009. 01. 22.

Fonyódi fonyott

Sajnos a sütést elrontottam, és a kalács egyik fele megrepedt, legközelebb már tudni fogom, hogy először csak lassan szabad kezdeni.



Itt még gyönyörű szép volt...



Az ízekkel nem volt gond. A fonás három különbözően ízesített
tekercsből áll. Az első kakaós a második fahéjas, és a harmadik mazsolás.



Ezt a közeljövőben ismét elkészítem, mert bosszant, hogy nem lett olyan mint ahogy szerettem volna.

2009. 01. 15.

Hekk. Gyümölcsrizs. Rizs koch.

Finit. Nagyon nagyon fint. Majonézes hagymás kukorica salátát, szezámos rántott hekk filével.
Az, hogy hekket sütöttem csak evés közben derült ki, mert annyira finom volt, hogy megnéztem milyen hal is ez.





A desszerthez mát tegnap este kedvet kaptam, miközben néztem Keleti Andi főzését.
Igazából a Joni (pedig nem igazán szeretem az ürgét) csinált hozzá kedvet, mert amikor elemezte a menzás gőzölgő illatos rizs kochot összefutott a nyál a számba.



Tudom ezek itt gyümölcs rizsek, de egy kicsit sok tejes rizst főztem, és mivel finom és puha lett nem volt szívem kidobni.
Ananászt és körte kompótot szeltem bele. Mindkét fajta ugyan az, csak egy kicsit játszottam a tálalással.



Ez pedig a már emlegetett rizs koch. Szintén ananásszal, és cseresznye kompóttal gazdagítottam.
Remek alkalom volt arra, hogy megkostóljam, hogyan sikerült a cseresznye és a körte. Azt tudtam, hogy az íze jó az viszont nem volt biztos, hogy a tartósítás is sikerült.




A legvár bolti igazi gyümölccsel, az üveg 30%-ig. Jó esetben!

2009. 01. 06.

Drága kenyér...

Dikmán, miből lesz a friss ropogós meleg foszlós cipó!



Alakul...






...sokat nem tudok hozzáfűzni, de talán a látvány magáért beszél!





Fini lett.
Kóstolót? Csomagoljak?

2009. 01. 05.

Téli séta

Sajnos hó még mindig nincs, pedig már szívesen készítenék téli képeket is.



Ezt a kis zúzmarát séta közben csíptük meg, vagy a fát csípte meg a dér?
Nem is tudom..... :)