2009. 03. 11.

Kaszinózó svéd szűzek

Semmi pikáns sztori, csak kaszinótojás, svédgomba saláta és szűz sült.






Azon gondolkoztam, hogy biztos van valami magyarázat, hogy miért ilyen nevet kaptak ezek az ételek. Lehet, hogy tényleg svéd a svédgomba? Kaszinókban szolgálták fel az ilyen tojásokat?
De miért szűz a szűz? Talán mert igen kicsi része a nagy disznónak, és ritkaság?
Ez rejtély marad, de ha valaki tudja, tényleg érdekel!




Ezek mind egyszerű ételek, csak pepecselni kell velük, de megéri.
A tojások sárgáját én csak sóval, borssal, tejföllel és mustárral kikeverem, és már mehet is vissza a helyére. Díszíteni érdemes, mert nagyon feldobja, meg a jó díszítés olyan mint egy aperitif. Étvágygerjesztő!
A svédgomba saláta sem nagyobb kihívás, mint egy pörkölt, csak sokan vagy nem ismerik, vagy félnek belevágni.
Szóval, én apróra vágott vöröshagymát dinsztelek, rádobom a szeletekre vágott gombát, hozzáadok egy kis doboz sűrített paradicsomot és felöntöm egy kicsi vízzel. Az ízesítés só, bors, babérlevél, porcukor és reszelt narancs héja. Nem szabad agyonfőzni, az egész fél óra alatt elkészül. Jól lehűtve finom, és az ízei is így jönnek ki.





Szűz sült.
Az egész szüzet mustárral, és borssal bepácolva érleltem a hűtőben.
Mielőtt a sütőbe tenném egy felhevített serpenyőben elősütöm, hogy kialakuljon a húson egy kéreg. Ez csak egy pár pillanatig tart.
A tepsibe a hús alá olajat és egy kevés vizet teszek, fűszerezem és készre sütöm, Alufólia alatt szoktam, és csak kb 20-25 percig, hogy a hús közepe rózsaszínes maradjon. ezt is hidegen, vékonyra szeletelve a sütőlevével meglocsolva tálalom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése